Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg  Докато присъдружните до ДБ и ПП

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg  Докато присъдружните до ДБ и ПП
Коментари Харесай

Замесените в грандиозни корупционни скандали обикалят предизборно страната


Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Докато присъдружните до Демократична България и Политическа партия медии и лица се пробват да ни убедят, че абсурдът с пачките и сладкото кученце, гушкането по хотели и спа-та на към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи с контрабандисти, присъединяване на Бойко Рашков в цялата скица, арестите в митниците, изключително този на директорката на Агенцията Петя Банкова и впрочем, впрочем, са показна проява, бележеща само началото на предизборната акция, през вчерашния ден същите публицисти комфортно проспаха изнесените скандални данни от ръководителя на ДАНС Пламен Тончев по време на чуването му във краткотрайната комисия за следствие на корупционните практики в Агенция “Митници ” и възможното присъединяване на Асен Василев в тях.

Същите, както и водачите на ПП/ДБ не взеха отношение във връзка не по-малко фрапиращите думи на някогашния основен прокурор Иван Гешев, който беше и на разпит в Национална следствена служба, че разрушеният при интервенцията на ДАНС контрабанден канал, точно поради който беше арестувана Банкова, е съществувал още по времето на Бойко Рашков и тези пари са отивали за избори.

Какво научихме?

Шефът на ДАНС Пламен Тончев осведоми депутатите, че в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната действа проведена незаконна група с ръководители Марин и Стефан Димитрови, която група се занимава с осъществяването на контрабанда и узаконяване на добитите средства в стопанската система на страната. Тончев беше безапелационен, че татко и наследник Димитрови са имали контакти на високи равнища в Министерство на вътрешните работи.

Това, да напомним, са тези дваматс, с които Коцев и Рашков чудесно са се познавали, общували са си постоянно, имат и фотоси от персонални събития. Тези същите фотоси, на които е и доста благото кученце, обичащо шума на парите.

Тук към този момент стигаме и до извънредно добре правилата си работа – по думите на Асен Василев - Петя Банкова, за която обаче са открити „ доверителни връзки “ със Стефан Димитров. До 2023г. дамата е била чиновник на ДАНС, а откакто заема поста зам.директор на Агенция Митници, стартира и създаването против нея за контактите ѝ с контрабандистите Димитрови. Какво обаче се случва? Изведнъж тя не просто не е уволнена, а в противен случай – нараснала е в шеф на Агенцията от тогавашния министър на финансите, а точно Василев.

Става и още по-интересно, като стигаме и до онеправдания и жертва на акция против него – съгласно изказванията на водачите на Политическа партия и Демократична България – Живко Коцев, който ДАНС е следяла от към половин година. Вече упоменатите татко и наследник са поддържали връзки с него още от времето му като началник на ОДМВР София., като са оказвали въздействие върху него за разпределението на управителни постове в Министерство на вътрешните работи, за основаване и управление на канали за контрабандни и акцизни артикули. Към тези канали е работил и Паскал, който се е употребил с подкрепи на сегашни и някогашни чиновници от правосъдната власт.

В същото време на Коцев му следва да се яви  на разпит, а съгласно прокуратурата той непринудено е изискал да бъде предпазен очевидец по следствието, в което са арестувани Петя Банкова и Стефан Димитров. Нищо, че съпредседателят на парламентарнатас група на " Продължаваме промяната - Демократична България " Атанас Атанасов, който точно предложи Коцев за поста му, продължава да си къса ризите, че е 100% сигурен, че довчерашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи не е забъркан в незаконни схеми.

Но това надалеч не е всичко, изнесено от шефа на ДАНС. Още по-фрапиращата информация е, че Тончев съобщи, че Стефан Димитров е бил представян от Коцев " като предприемач, търгуващ с Турция, на който да му бъдат предоставяни услуги, които са в " директна услуга на Бойко Рашков ". Тук е време още веднъж да си спомним и казаното тези дни от Иван Гешев – каналът за контрабанда е съществувал още по времето на Рашков, който чудесно е знаел за него.

Стигаме и до Асен Василев, за който Тончев сподели, че има открита връзка сред него и Стефан Димитров, която е за назначение на Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи – Хасково, само че заради последвалата интервенция на ДАНС, не се е стигнало до това. Да не забравяме, че предходната седмица комисията изслуша и вътрешния министър Калин Стоянов, който съобщи, че е имало диалог сред него и Асен Василев за назначението на същия този Хаджиев. По-точно, някогашният финансов министър се е опитал да окаже напън на Стоянов.

И ето всички тези разкрития, а и освен, Политическа партия и Демократична България назовават предизборна бухалка, а пък ДАНС – подчинени на Движение за права и свободи и персонално на Делян Пеевски.

Въпросите, които пораждат след изнесената досега информация, са десетки. Но най-важните са:
Поради каква причина толкоз гневно и до последно ПП/ДБ упорстваха Живко Коцев да остане на поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, в случай, че още в първите часове на разкритията, стана ясно, че той несъмнено е поддържал извънредно близки връзки със арестуваните контрабандисти татко и наследник? Какво се крие зад назначението, осъществено от Асен Василев и протекцията, която осигуряваше до последно на шефката на Агенция " Митници "?  Нека не забравяме, че той насочи суперлативи и за предходния началник на митниците Павел Тонев, като го направи дори негов консултант след освобождението му оттова, въпреки сега да твърди, че работата в Агенцията е почнала едвам след идването на Банкова? Какви са ползите на Василев? Рашков в ролята на сив кардинал ли е, откакто непрекъснато името му изниква с разнообразни схеми, познанства със съмнителни лица, контакти, които е осъществил сред такива лица и политици, служители на реда и впрочем? Кога най-сетне някой ще се осмели да осветли неговата роля във всичко протичащо се Обясненията му, че Стефан Димитров се снимал с него, тъй като избивал селски комплекси, желал да блесне пред приятелите си и постоянно разпращал фрагменти на приятелките си, с цел да им се фука, че познава хора от София, които са по високите етажи на властта, с изключение на детски, са безумни. Тези му думи по какъв метод дават отговор на въпроса, а за какво самият Рашков се е снимал с Димитров и чак го е канил в дома си. Даваме ли си сметка, че в която и да е друга естествена и правова страна, още след първичните разкрития, посочените в тези редове лица от дълго време щяха да са с изключение на отстранени от позициите, които заемат, и арестувани? А тук част от тях към този момент водят предизборна акция, разяснявайки по села и паланки, че са най-хубавото, което страната ни може да получи. Отново...
 

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР